Wielkanocne przysmaki

Dobre jedzenie to nieodłączny element każdych Świąt. Jeśli chodzi o Wielkanoc kulinarne przygotowania rozpoczynają się już zaraz po Niedzieli palmowej.

Zwykle zaczyna się od wypieków. Najbardziej charakterystyczne słodkości wielkanocne to mazurki i babki. Są one też zwykle ładnie ozdabiane. Szczególnie dotyczy to mazurków, na których układa się różne wzory z migdałów, rodzynek i owoców kandyzowanych. Często w specjalnych formach pieczone są też baranki wielkanocne. Można im potem zrobić oczka z pieprzu i zawiązać kokardkę na szyi. Oczywiście wśród świątecznych słodkości nie może zabraknąć czekoladowych zajączków i jajeczek, ale są one po prostu kupowane w sklepie.

Podczas obchodzenia Świąt Wielkanocnych zostają też zjedzone pokarmy z poświęconego koszyczka. Powinny znaleźć się tam jajka, sól, wędlina i kawałek chleba. Właśnie od tego zaczyna się świąteczne śniadanie. Poza tym zjadane są jajka przyrządzane na kilka sposobów – na twardo oraz faszerowane różnymi pysznościami. Często do jajek i wędliny podaje się chrzan albo majonez domowy. Mogą być też ze sobą mieszane, w ten sposób łagodzi się ostry smak chrzanu. Na stole pojawiają się też pasztety i sałatki. Jeśli chodzi o dania obiadowe bardzo charakterystyczny jest żurek z białą kiełbasą.

Wielkanocny stół często ozdobiony jest owsem lub rzeżuchą, które wysiewa się wcześniej. Można na takim zielonym talerzu położyć kolorowe pisanki. Rzeżucha może być też zdrowym dodatkiem do potraw świątecznych. Nie da się ukryć, że większość z nich jest kaloryczna i nie ma wiele wspólnego z zasadami optymalnej diety, jednak Wielkanoc jest raz w roku. Warto skusić się na te wszystkie przysmaki.